VELIKI SERVIS

Kao ovlašćene servisere zabrinjava nas činjenica da pojedini kupci, kada na vozilu dođe vreme za zamenu seta kaiševa ili tzv. “veliki servis”, prepuštaju ovu važnu stavku slučaju. Otkazivanjem pogonskog kaiša (poznatijeg kao zupčasti kaiš) dolazi do pomeranja sinhronizacije unutar motora odnosno do nepravilnog otvaranja i zatvaranja ventila u odnosu na kretanje klipa u cilindru što uzrokuje veliku štetu na motoru.

Ovo oštećenje može da rezultira skupom popravkom motora ili čak otpisom automobila zbog ne-ekonomičnosti popravke.

Zamena pogonskog kaiša je relativno jednostavna procedura za naše iskusne auto mehaničare, a po ceni neuporediva u odnosu na cenu popravke ili zamene motora ukoliko se isti ne zameni na vreme.

Veliki servis podrazumeva:

 • Seta zupčastog kaiša (zupčasti kaiš, španeri, roleri…)
 • Pumpe za vodu

Najčešće postavljana pitanja:

 • Kada je vreme za veliki servis?

  Vrlo je važno vršiti inspekciju ovog sistema i na propisanoj kilometraži menjati sve delove tj. zupčasti kaiš, rolere, španere i pumpu za vodu. Ta kilometraža za zamenu je 60.000km do 90.000 km u zavisnosti od preporuke proizvođača ali i od kvaliteta ugrađenih delova.

 • Da li se menjaju i svećice na velikom servisu?

  Ne menjaju se, već je njih potrebno proveravati i menjati nakon određene kilometraže, bez obzira na mali ili veliki servis, mada ih nije na odmet proveriti i tada.

 • Čemu služe lanac i zupčasti kaiš?

  Oni povezuju radilicu (kolenasto vratilo), za koju su vezani klipovi, tj. klipovi je okreću; sa bregastom osovinom koja kontroliše rad usisnih ventila kroz koje ulazi vazduh ili smeša goriva i vazduha i izduvnih ventila kroz koje se izbacuju ostaci nakon sagorevanja. Dakle, oni sinhronizuju kretanje klipova i rad ventila, inače motor ne bi mogao ispravno da radi. Kod nekih motora zupčasti kaiš pokreće i pumpu za vodu (tj. rashladnu tečnost).

© Fiat Servic Bogunović 2018. powered by ZDRA Branding